English  
 
 

„Создавање на афро-американската култура и уметност“

книга од Александар Ковилоски

 

АНКЕТА
Што сметате дека му недостига на мак-рапот?
Повеќе креативност и оригиналност
Специјализирана издавачка рап куќа
Добри луѓе
СВе од погоре наброеното
Друго (што друго бе пријателе?)
 
 
ЦИТАТ
"Секој бог кој ќе го почувствувам во црквата го носам со себе"

- Alice Walker -
 
 
DOWNLOAD - секција
 
 
 

Песна на неделата:

"Don’t Play No Game That I Can’t Win"

- Beastie Boys ft. Santigold -

Спот на неделата:

- Right now & Shazam! (live) -

Beastie Boys ft. Doug E Fresh

http://www.youtube.com/

watch?v=7i8X2Uj3iMs

 

 

Last poll:

Should we include hip hop culture in political campaigns?

Results:

Yes - 175

No - 479


 

© Сите права се задржани

JOIN US AT OUR FACEBOOK GROUP HIP HOP MACEDONIA

„Создавање на афро-американската култура“ е официјална презентација на магистерскиот труд на Александар Ковилоски, одбранет на Институтот по социологија при универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје под наслов „Осознавањето на афро-американската уметност преку уметничкото изразување во ХХ-от век“.

Замислена е во четири дела, кои хронолошки ни ги објаснуваат начините на влијание на афро-американската уметност во креирањето на афро-американскиот културен идентитет во текот на ХХ-от век.
Користената литература од преку 100 социолошки, антрополошки и културолошки текстови би требало да го задржат вниманието на читателите кои би сакале да ги надградат своите теориски размислувања во врска со расните прашања и политиката поврзана со нив, културната репродукција, културната асимилација и културниот идентитет.

Книгата содржи 150 страници, а издавач е Академски Печат.
Бидејќи целта на ова дело е да стигне до повеќе луѓе, можете бесплатно да ја симнете од www.hiphopmacedonia.com.
Притоа, им се извинуваме до љубителите на пишаниот збор кои би сакале да ја купат во материјална форма, но книгата не може да се најде во продажба во специјализираните книжарници.

 

         

  2014-07-24  
ПРИЈАВИ СЕ ЗА FREESTYLE BATTLE
По доста долг период, се оддржува и кај нас натпревар ....
  повеќе
 
 
  2014-07-17  
ХИП ХОП КАМП 2014!
Оваа сабота (19-ти јули), со почеток во 21 часот по ....
  повеќе
 
 
  2014-07-16  
НОВИОТ АЛБУМ НА LOCOS ZHELEZAROS – РАДИЈАЦИЈА
Locos Zhelezaros се едни од рап групациите кои имаат доста ....
  повеќе
 
 
  2014-07-14  
ЗА ЖИВИТЕ МАТЕРИИ
"Rap is something you do hip hop is something you ....
  повеќе
 
 
  2014-07-10  
Хуманитарен хип хоп настан и промо на спот на Улична Мисла
Дојди и ти на промоцијата на првиот музички спот на ....
  повеќе
 
 
  2014-07-06  
JERU THE DAMAJA WAS HERE!
Токму така, Џеру беше овде! И тоа по втор пат ....
  повеќе
 
 
архива
 
 

Поздрав до сите! Збор-два од екипата на Хип Хоп Македонија.

Ние сме тип кој ја применува категоризацијата на хип хопот на МС, DJ, B-boys и graffiti. За нас тоа е израз на еден чист стил, сеуште недопрен од политиката и од големите издавачки куќи. Сме приметиле дека многумина се имаат исплашено од можностите кои ги нуди оваа категоризација, и хип хопот воопшто. Се плашат од неговата големина, иако хип хопот и не е толку распространета култура. Таквите луѓе се губат во чадот и ги гледаме само како мравки кои не се осмелуваат да го кренат својот глас. Само чекаат да им помине животот.

Ние не сме такви.
Цртаме графити, настапуваме по журки и плукаме по кој ни текне, се изразуваме на начинот кој го чувствуваме најблизок до нас. Кога играме играме валкано и не ни е страв од ништо. Не се замараме со детали кои не вредат да им се обрне внимание и одиме на големо. Бестрашна багра сме.

Ние живееме хип хоп живот и уживаме во него, ти го посакуваме истото и на тебе наш пријателе!

 
 
СТАТИИ ИНТЕРВЈУА КОЛУМНИ
> Да се убие патката! > „Да (п)останеме здрави во главите. СИТЕ ЗАЕДНО!“ - ИНТЕРВЈУ СО БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ > ЗА ЖИВИТЕ МАТЕРИИ
> Честито > БЕД КОПИ СО ПРЕПОРАКА:"НЕ ЗЕМАЈТЕ ХЕРОИН" > Шо напрајвме и шо НЕ ТРЕБАШЕ да напрајме за однапред
> NBA фотофиниш > Ексклузивно интервју со Kool G Rap: Правете музика од срце! > УБИЈ ГИ ИДОЛИТЕ

 
КОЛУМНИ
 
Алек
Добредојдовте
 
Џоџо
Елегии за хејтеризмот
 
Нитро
SPLIT THE WORD!
 
Гоце - Stress
Графити приказни
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Hip Hop Macedonia Crew:

Профо

Алек

Андреј

Северњак

Џоџо

ЕлБорачо

Небо

Асоцијативни членови:

Мац АД

Арменд

 

© All Rights Reserved